Announcement

Collapse
No announcement yet.

BBSHD BBS02 Error list

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Poipoi
    commented on 's reply
    I have a same problem, how did you fix it?

    Here it is my video of the problem: https://youtu.be/d_3fQXZOSAA

  • 73Eldo
    commented on 's reply
    The way these motors work and can vary their speed and torque is by electrically tricking them. Historically this type of motor was used for constant speed applications and you just hard designed the speed and torque you wanted into the motor and it would basically lock into the power line frequency and stay there as long as everything was working. With the advent of electronics we figured out that we could manipulate the incoming power to get different speeds rather than being stuck with how the motor was physically designed. We then also figured out we could go even further my doing even more mods to the incoming power to improve the torque under some conditions

    To effectively manage all these tricks the timing becomes critical just like the ignition and cam timing of a gas engine if you are into those. In fact its really the same thing. Think of these as a EFI system that can make 100's if not 1000's of changes per second based on feedback and data its getting from crank and cam position sensors.

    The hall sensor in these is like the crank position sensor in a modern engine. If the computer doesn't know the exact position of the motor the timing will be off so I assume the grinding you are hearing is like the spark plug firing too soon and trying to force the motor backwards while other cylinders are still trying to go forward. If the grinding only happens under power its a timing issue but if its happening like if you just roll the bike backwards then it may be a mechanical failure where something has come apart.

    Sine they mention trying to reseat the cable it seems like maybe a common issue is that say there are 4 sensors maybe 1 isn't getting a signal due to a bad connection. When the error code is there the system knows there is an issue but maybe other times its just missing 1/4 of its data so the timing is all screwed up.

    Have you pulled the controller off for a look yet? You may get that far and find out the thing is full of water which would explain why there are connection issues.

  • Steve--
    replied
    I have a new (Less than 3 months old) Luna-purchased, BBHSD with only 152 miles on it, and just today it began giving the 08 hall sensor error along with the accompanied grinding sound/feel described in the error code list Eric provided in this thread. In this scenario, what's the typical source and cause of this? Especially the grinding noise?

    Thanks
    Steve

    Leave a comment:


  • paxtana
    commented on 's reply
    Replace the controller

  • 1johnjohn
    replied
    i have two bbs02 750w 48v bafang on a trikes and every sence day one i have had a 30h . i tryed the cheap way in not buying the battery from the factory but having some one make the battery. i have changed out the display and main harrness on both bikes but still with no luck.

    Leave a comment:


  • Thomas❤️bafang middrive
    replied
    Put my charged battery on and switch the battery on and pop. 3 times. The back wheel now is hard to move drive way.
    A friend is sorting out the 35amp fuse small holder as its now black an burned. Someone said the controller may have been blown. The last ride home from work was rushed and was topping 28mph to 32mph for 13 miles. But made sure that I couldn't keep up peddling. And checked for heat, it was only warm but its winter. I have a warranty controller coming so will put a fish digital temp probe in.
    When I stopped and arrived home all was OK. I was going to charge the battery 80 per cent but my wife forgot to turn off the charger. My only means to get to work. Turned the small switch on. Does the ke

    Leave a comment:


  • 73Eldo
    commented on 's reply
    Turned on meaning a key? Power button on display? Or all seems fine till you try and actually want the motor to run?

  • Thomas❤️bafang middrive
    replied
    Can anyone help, my bbso2b when turned on or turned the battery on it blows the 35amp fuse now the small fuse holder is black and burnt, could the controller be the problem.

    Leave a comment:


  • 73Eldo
    commented on 's reply
    Cool tip about being able to check it with an ohm meter without taking it apart. I would presume the HD is the same?

  • rodbick
    replied
    BBS02B temperature sensor, is mounted in a small hole in the Heatsink.
    This is a 10Kohm thirmistor(at 25 deg C) The circuit that drives it is working giving 3V at high resistance, dropping to 1V at 100 deg C. It would appear the controller ignores it, probably disabled in software I would think. I tried 1K, 180 ohms and short circuit, and after 30 seconds running no error code was generated.

    My unit is a BBS02 dismantled and de potted to replace the FET heatsink insulators following it getting very wet inside. This was due to incorrect assembly, (by Bafang). hte gassket on the controller was looped inside giving a 1mm gap in the front, which had let water and mud in, causing corrosion.
    the BBS02B circuits should be insulated from the frame.

    I most strongly suggest any owner regularly checks the insulation resistance from either side of the battery connection( battery removed) It should be 500Mohm+ anything less than 20Mohm will indicate the controller is damp or wet. Spotting and Fixing this will save the controller from very destructive damage.

    Leave a comment:


  • tommie
    commented on 's reply
    Did you check the white multi-pin block connector, and i don`t mean is it seated alright, ....have a look inside it see if all the pins are down and making a connection.
    That connector gave me the 30H flag.

  • paxtana
    commented on 's reply
    You should check if the issue follows a given component. If you have additional kits as you seem to be implying this should be relatively easy. Like taking that original controller and putting it on the other fully functioning kit to see if it still runs and/or throws the error. And doing same thing with motor, harness etc.

  • Tomas Pesl
    replied
    All out of ideas. New install of BBSHD on the stand works great. After finishing up take it for test drive and I get the dreaded #30 communication error . Spend all day troubleshooting. I have swapped everything i could and still getting the error or it doesn't run. Swapped display ,throttle , several controllers, main cable, bypassed the display, even the whole motor core. I checked hall ,seemed ok With some controllers I didn't get a error but it still wouldn't run. Any ideas?

    Leave a comment:


  • big-kahoona
    replied
    Thank you !! cheers

    Leave a comment:


  • paxtana
    commented on 's reply
    Probably going to need to email support on this one. See if you got both the controller and motor order numbers.
Working...
X